Jom...

Sunday, February 22, 2009

Rasa Macam Tak Best ja Hidup nih....

rasa nak lukis diri sendiri....

Aku diasak bertalu-talu. Asakan soalan dari kawan-kawan Skima. Ni gara gara blog ni lah....Sejak dua menjak, n3 aku ni mesti bersalut karikatur. Ya,...katun. Syok melukis pulak dah aku sekarang nih...Lepas lukis, mesti bergegas nak scan. Dah tu mesti cepat-cepat nak publish dalam blog. Macam ada magnet pulak menarik aku buat segala macam ni. Susah nak xplain. Semacam ada kepuasan la pulak.

Kawan-kawan skima ni tak reti pasal katun gamaknya. Tak reti pasal orang yang lukis katun. Aku. Jika tersepit otak. Nak nak masa tengah pulun menyiapkan esei, lagi jelas idea katun datang. Bila dah jadi macam tu, esei kena stop dulu. Kena bagi laluan pada katun. So, aku sketch ja....

Dek kerana tabiat tu,.thobi'at la aku rasa, kawan-kawan skima aku konfius pasal aku. Ntah sapa suruh dia rajin kofius ntah la. Bila dah jadi macam ni, selalunya soalan biasa la aku terima.

" dah lama lukis katun?''

"dulu demo kartunis ko?...''

'' buleh buat duit ni,,kenapa ko tak buat jual''

tapi ada satu soalan yang aku rasa cukup gampang.

'' demo duduk sajork, dok buwak ghapo satu, kiro lukih katun ja...buleh ghapo?''

gampang kan?...soal aku nak dapat apa?..soal aku nak buleh apa lantaklah. Tak de kena mengena dengan orang lain. Dari dulu lagi thobi'at aku macam tu..bahkan dalam bilik kuliah, aku garenti, banyak muka katun yang aku lukis berbanding nota pensyarah!

Salah kah aku?...hah! salah kah?..hah..hah..!(udah rasa macam nasir bilal khan la pulak!)

Pada aku bukan soal salah ke tak. Ni pasal dok sebok jaga tepi spender orang. Satu thobi'at orang-orang Malaysia yang hampir sama dengan thobi'at presiden Amerika. Suka sangat jaga tepi seluar orang. Ntah sendiri punya seluar, tak pakai..Bukan aku sombong. Jauh sekali berlagak. Cuma tak berapa suka jenis makhluk suka jaga tepi kain orang.

Di saat ini, aku betul-betul nanar...susah nak bayangkan! Aku tertekan barangkali. Cepat naik hangen...Tengok bayang sendiri rasa nak tumbuk.
Cikgooden: Merindui seseorang...
.

30 comments:

xiiinam said...

aku memang tk boleh ngam dengan kawan yang skema....rasa hilang sebahagian jeindahan hidup.....

errr...tu yg tk buleh jd guru kanan tuuuuu...astik dianggap memaiiinn je..

ko buat ape yg ko suka cikgu...itu caea kita....
Lambatnya kau tidor....ke cepatnya bangun....qiamul lail ni...baguih..

xiiinam said...

ejaan aku byk salah....gelap nih...he...he

iina said...

Cikgooden

Itulah yang uniknya cikgu.. yang mungkin dipandang lain dari mereka yang tak biasa.. lantak p ler apa nak cakap.. biasa yg melukis kartun nie orang ye berjiwa seni dan sensitif heheheh..

Agak2 banyak soal jek.. kartunkan jek muka diorg yang banyak soal tuh.. agak2 leh jadi muka lawak dak? Kalau rindu.. pergilah bertemu dengannya untuk lepaskan rasa rindu itu ;)..

Setakat bangi dgn mana2 tmpt di malasyia tuh anytime jek balik tau (melainkan utk mereka yang telah meninggalkan alam fana ini.. itu teman faham) nie antara glasgow n malaysia ayah teman sakit pun teman tak dapat nak balik tau.. lagik rindu ;)

azza_irah said...

pedulikan lh diorang ckgu. kita tak dpt puaskan hati semua orang. hati kita sndiri pun tak terpuas kan.

jika lukis katun leh menenangkan jiwa..teruskan. buat apa yg kita suka n pikirkan betul..sb assg tetap siapkan..wl tak tido smpai 3 4 pagi..hehee...

psttttt....btuahnya org yg drindu tu...

kakpah said...

cikgu.. tengah tensyen tu. Ujung minggu ni pegi balik kampung jumpa nak isteri. gerenti tensyen hilang. Pegi le balik....

kakpah said...

eh.. silap taip. jumpa anak isteri.

Shifu67 said...

emmm... ko bangkali dah kena sampuk antu scnner.... hehehe

Entry ko sejak sambung study ni... macam bekecamuk dan huru-hara je.... ko rindu kat bini eiiii.....

balik bro... balikkkk.... kena balik tiap2 minggu....

Yunus Badawi said...

Mmg ada ketikanya kita akan merasa hidup ni tak best. Best atau tidak hidup ni sebahagian besarnya bergantung kpd kita jugak menentukannya. Terimalah apa yg ada dgn positif nescaya kita akan lebih gembira.
Kalau boleh pakai nasihat aku ni pakailah kalau merapu ko delete aje.

ashley said...

Kalau rasa tak best je, aku pergi beli coklat.
Nyam nyam nyam..

Terus hidup jadi best!

ZulDeanz said...

teruskan melukis kartun cikguuuu... biasalah kartunis memang jiwanya sensitif.... huhuhhh

lupekanje said...

apesalahnya cikgu lukis katun tu sambey2 buat assignment..
janji result sok2 maintain.

ladylikeme said...

uiks....entri kali nie berbaur kemarahan yang amat sangat...aku dapat rasakan.....hehhe....sabor..cikgo..sabor..balikler weiiii..hilangkan kemarahan kamu tue..aku tahu kenapa kau asyik naik hangin jerk....maklumlah ..jauh kan...kan....

Mak Su said...

cikgooden, layanzz....

saya ni, kalu geram, rasa nak gigit orang. tapi saya.... tak berani puloks :p

tasikmerah said...

cekgu, hang ni dah lama tak balik tepeng kot nih....


.

aie akaike said...

sabar, sabar,...

apa kata cikgoo den lukis muka saya. pasti terurai segala kekusutan tu. ;)

if only... said...

awat la yang marah sngat ni? lantak pi diorang...layan orang macam tu, mau gile dibuatnya...layan org bodoh, kita jadi bodoh; layan org skema, kita jd skema; layan org gile, kita jadi gile....apa kes ka n? baik baca gila-gila.....

tembakau said...

wahhh da ada scanner!!!feewittt

kamar hati said...

fuhhhhhhhh....tajam tul skill cikgu ni.....makin menggila plak aktiviti melukis ni yerrr.....tak leh jadi ni....cek pun nak melukis gak la klau macam ni....hihihihi....

Water Lily said...

Laaa..apa pasai pulak tak best. Aku pun rasa tak best jugak semenjak dua menjak ni..aiseh!

azman said...

kenapa sibuk nk jaga tepi spender org?

memang la sibuk, sebab spender. Spender tak nampak, so menda yg tak nampak tu lah menjadikan orang lebeh tertanya-tanya, dan sibuk nak tau.

lain kali, ikut superman

Water Lily said...

Mana ko pi ni cikgu oii..balik tepeng ka?

jane said...

salam cikgu,

wah..........notakaki itu yg paling penting. cepat2 balik. pastu, kawan yg skema pun dah x skema dah...haha!

sf said...

Emmm ... biarlah le bro, dema tu tak faham gelodak jiwa lu tu ... belasah je lukih bro ... yg penting kerjasama (wonderpet) hehehe ...

tasikmerah said...

cekguuuuuu.. oooo cekguuuuuuuu... mana hilang nih...?

azza_irah said...

update le...sesambil wat assig...

xiiinam said...

Pengumuman:

Siri menjejak Kasih...

"Di manakah cikgu Oden?"

Sila hubungi balai polis berdekatan!!

S.YanaZ said...

CikGooden,
sila lukis foto gua.








Oh, ya...gua dan J.Lo seiras.

artsoul said...

saya suke lukisan tu...

Bonzai said...

btol la cikgu mmg idea datang time camtuh...
kertas soalan spm saya pnuh ngan lukisan hehehehehehe(actually contengan)

pyan said...

Buat komik la, Cikgooden...

Jgn pedulik org nak kutuk apa pun. Hang yg nak bagi makan anak bini hang - bukan depa...