Jom...

Sunday, May 8, 2011

Alhamdulillah...

Syukran Jazilan Ila Allah hu Subhanahu Wa Taala..

...akhirnya, Aku selesai juga menamatkan peperiksaan Lisan seperti yang digembar-gemburkan sebagai amat mendebarkan dada aku sepanjang minggu lepas.

Jumaat sessi viva aku..tapi petang khamis aku dah tercongok di bangi. Mencari-cari tempat penginapan. Sebelum itu, ke kedai gunting Mydin, sg. Tangkas....trim rambut, misai dan janggut<-----detailkan aku bagitahu....

Teringat tempat di sekitar jalan Reko ada Reko Inn...gua stay situ...Malamnya ada pasar malam...ntah apa konsep ntah..tapi nampak di papantanda, gaya gaya Islamik gitu...

Dan....Ada satu restoran ikan bakar...baru bukak aku jangka. Last aku pergi sana belum ada lagi restoran ni....Maka, dinner aku malam tu.....di Situ....

Sebagai seorang insan yang tak lah banyak mana duit dia...aku hanya mampu mengoder ikan kembung.....jadi lah....sekadar dapat tenaga untuk menarik kain selimut...


ini saja yang aku orderrrrrrrrrr....


ini dia punya halegerrrrrr...





Malam itu, aku tak lena tido.....bedebar, beb.


Paginya, aku tiba awal....seawal 8.30....

hehehehe..awal lah tu sebab Viva start pukul 9. Tempat pertama aku tuju, bilik penyelia aku. Namanya Dr. Abdul Razaq Ahmad.

Tak kenal?...tak kenal sudah.

Tapi sekarang dia dah dapat title Prof. Madya...Tahniah Razak<----biasanya aku panggil dia Razak, jika dia tiada di depan aku..Kalau berdepan aku panggil dia, Dr..

Nak di jadikan cerita, masa itu juga aku dapat call dari En. Asrol (nama sebenar),. Pegawai yang incas viva-viva untuk student di Fakulti Pendidikan. Ada perubahan tempat. Sepatutnya di Bilik Cambah Minda. Bertukar tempat ke bilik Gerbang Minda (Tak best nama bilik bilik sini, kan?)

Sambil menunggu, sempat melilau memerhati sekeliling. Hampir 6 bulan aku tidak ke mari.



Sempat mengambil gambar Gazebo @ Wakaf @ tempat untuk student duduk menyiapkan kerja @ tempat tunggu kawan @ sekadar pembaziran.

Fikiran aku masa itu, bercampurbaur. Macam-macam masuk kepala. Tapi satu pun bukan pasal tesis..hahahahha..teringat rumah renovate aku, budak budak silat, jadual waktu sekolah, soalan exam yang skemanya aku belum buat lagi dan macam-macam.. hingga melalut sampai ke Hatnyai....Ntah apa faedah aku berfikir macam itu, saat saat sebelum masuk bilik?....ntah....tak tahu laaaa....Setan yang direjam memang setan. Pandai hasut aku berfikir macam macam di saat aku dilanda gabra.

Sememangnya aku cukup gabra dalam viva tesis ini. Gabra aku bersebab. Yang paling utama, persediaan tidak cukup. Maklumlah, dah lama sangat aku tak sentuh hal hal duniawi aku yang satu ini.

Bayangkan, sepatutnya tarikh viva tidak lebih dari 3 bulan selepas submit ke Fakulti...Tapi aku?...Aku submit bulan Nov 2010 lagi... Ini bulan Mei 2011 baru kena panggil...Itu pun selepas aku mendesak supaya percepatkan...Jika tidak, awal Jun....Apa ke hae, punya lama nunggu...

Semasa disoal-soal, aku dah ingat-ingat lupa apa kajian aku itu...Malam sebelum tu, aku ingat apa aku buat..bila siangnya, jadi lupaaaa..

Sudahnya, aku belasah ja....Harap-harap janganlah lulus aku itu, sebab mereka kesian...Biarlah sebab usaha yang aku dah buat....

Merenung pintu yang terbuka...


Merenung petugas menyiapkan persiapan yang perlu disiapkan sebelum aku kena bersiap-siap....

Tapi, apa apa hal punnn....


***
Syukran Jazilan Ila Allah hu Subhanahu Wa Taala..

...akhirnya, Aku selesai juga menamatkan peperiksaan Lisan seperti yang digembar-gemburkan sebagai amat mendebarkan dada aku sepanjang minggu lepas.

Gua dah boleh lupakan debaran dada dek hal duniawi yang satu ini...Di khabonya, gua lulus dengan pembetulan sikit sebanyak, atas cadangan pembaca....

Dia cadang, gua akur jer..Yang penting dia Luluskan gua, sudah...

Ok...
Tamat pengajian separuh masa pertama.....sekarang gua rest....
Separuh masa kedua, betul-betulkan kan sikit tesis...submit....pas tu tunggu surat konvo...

fieewittttttttttt.....

10 comments:

Aku said...

Taniah Bro....

Tapi pasal ikan kembung tu, gua rasa 12 hengget tu macam menyampang-nak-terajang je rasanya...

Atau lu ada order sup ekor? ada nampak macam sup tu..


Apa-apa pun, tahniah...

"... at the end of solitaire journey, the game is no longer fun... " kata kawan aku.

tasekM said...

tahniah den...

lega dah no.
tapi pasai pa ingat hatyai pulak tu wey..

ha ha.



.

Yunus Badawi said...

tahniah den. Aku pun nak komen mcm tasek jugak sebenarnya.

Sama pulak minda kami hehehe

Yunus Badawi said...

Lain kali kalau ko datang KL rogerlah aku. Nanti boleh kita pekena teh tarik.

Nak makan ikan bakar Sekinchan tu lagi, kat tempat aku pun ada. Tapi harga dia mmg mahal. Tauke pakai kereta mewah.

hani@debumelukut said...

Masakan kat situ, mahal murah lain citer..nak tau sedap tu tahap mana? boleh rekomen ke tak boleh ni..

Twinkle said...

lepas ni boleh la kita g hatyai..... Dah banyak kali kensel.......

Cikgooden said...

Aku:

wei....itu kembung 8 linggit...itu sup...sup osong juga...tapi dia kasi halege...sup ayam...

mmg mahal.


Tasek:

hehehhhee...hatnyai, pataya, songhkla semua aku ingat..

YB:
aku tahu minda hang camna..hahahaha

YB lagi:
mmg nak roger...tapi aku kena balik awal...nanti aku nak kena pegi lagi..aku roger hang..

mmg mahal gila...


Hani:
masakan nya samaa ja...tak special mana..besa besa..tapi kalau lapa sangat..jgn makan situ....lambatt skit nak sampai order...

Twinkle:
kensel hatnyai...plan ke pataya pulak....tgk berapa kali nak kensel..hehehhe

Twinkle said...

pattaya tak nak......ke phuket jom yang, naik cruise ke PP island...

AloyCaricature said...

tahniah bro.

..dan,kalo jadi ke phuket,kirimkan aku tomyam dalan sepakek dua..

Cikgooden said...

Aloy:
Tq Bro....


nak tomyam putih kae capo capo?..