Jom...

Friday, November 26, 2010

Caca marba...


Memang caca marba....semua nak sumbat....sekadar bahan bacaan ringan. Ringan?..ya!..ringan sungguh...Nipis..

Walaupun ringan, nipis, tapi berbaloi dibeli dan yang penting dapat baca: Atas alasan;

1. Tidak terjual di mana-mana toko buku, baik yang tahap besar-besaran, kecil-kecilan atau tepi jalan-jalanan.

2. Diusahakan secara indie ( bongkak..?), yakni, aku tulis-cetak-jual pada kau-dan kau tulis-cetak-jual pada aku. Semua atas usaha sendiri. (atau sen-diket, seperti sen-dikit SoljaH..). Pengedaran buku tanpa melalui mana-mana pihak pengedaran seperti mana buku buku DBP dijual.

3. Mana nak jumpa buku yang ada beberapa muka surat, tulisannya bermula di pertengahan muka surat ke bawah. Selebihnya pada bahagian atas, kosong.

4. Artikel yang ada di dalamnya, dikira ok, punch linenya..aku suka. Tak anti-Klimaks.

5. Mat Jan, pengarang blog yang cuma dapat ku baca, entry sejarah. Sebab dia dah berenti menulis. Mula menulis blog sejak tahun 2000, di mana waktu itu masih ramai masyarakat, termasuk aku, kamu dan kita belum tahu apa itu blog. Cuma yang tahu IRC chat dan sedikit sesawang porno. Tapi ketika itu, beliau sudah mula menulis.

6. Tertarik dengan latar belakang penulisannya yang didasari pendidikannya dalam bidang undang-undang. Diselit satu dua perkataan undang-undang yang dapat mengelirukan pembaca. Jika dalam permainan bola sepak, umpanan istilah perundangan itu, ibarat seperti tektik dummy silang silang kaki ronaldo yang pernah kawan aku cuba buat, tapi tersembam cium tanah kerana tersangkut di betis kaki sendiri.

7. Ada Segmen-segmen pulak dalam ni.. Segmen KERTAS AM, KERTAS PEPERIKSAAN, KERTAS KERJA, KERTAS SKOR MUZIK, dan NAK CUKUPKAN KERTAS (cerpen Manda)...Entah apa tujuan dinamakan seperti itu, cuma mat jan dan editornya sahaja yang tahu, selain tuhan.

8. Mulanya aku menyangka sebab dibahagi-bahagikan segmen-segmen untuk membezakan corak dan bentuk penulisan. Tapi tidak. Sama ja...Justeru, Gimik itu penting!!! tapi, aku suka segmen KERTAS KERJA..keh keh keh...

9. Segmen KERTAS AM, aku suka punch line encik ini buat...kemass... teringat satu catatan, dua sebenarnya; Izin aku turunkan di sini;

MADU 2

Aku tengok teater Madu 2 di Actors Studio. Kisah pasangan madu yang tinggal serumah. Isteri tua pandai masak, isteri muda tak reti.

Isteri tua kata, "nak pikat suami, mestilah menerusi perutnya..."

Isteri muda jawab, " Aku pikat suami menerusi bahagian yang di bawah sikit dari perut.."

Haha..

SIMPTOM

Bob: Jan, kakak kau doktor kan?

Mat Jan: A'ah. Awat?

Bob: Betul ke kencing kerap di sebelah malam itu simptom lemah tenaga batin?

Mat Jan: Aku rasa tu simptom sakit buah pinggang, diabetes dan batu karang.

Bob: Fuhhhh....Lega!


9. Welll...yu know what ai mean?...Aku baca dua kali buku ini. Sekali masa baru dapat. Kedua, hari esoknya bila rasa rugi bayar,tapi cepat habis bila dibaca.



Majulah buku untuk negara...

13 comments:

Twinkle said...

isteri muda?.....heehehehe

Cikgooden said...

Twinkle:
hahahaha...

Mak Su said...

cuma dpt respon, OH WOW :)

ckLah@xiiinam said...

hek hek hek hek!


(Suka hati nak guna intonasi macam mana saat membaca bunyi di atas)

ckLah@xiiinam said...

Ooooooooooops. lupa nak bagi salam.


Assalamualaikum...adik!

:D

gadisBunga said...

salam,
berapa engget buku tu?

a.samad jaafar said...

camtu-camni bila nok dikatonkan din..nko tu bebakat beso din woo..

iina said...

kertas statistik xde ekk hehehe ;)

Cikgooden said...

Maksu:
apa yang wow?...hehehehe..


CkLah:
w'salam, kak..hahahhaa

GadisBunga:
sila rujuk blog sindiket soljah...ada jual online...

Samad:
tengah berusaha ni..kalu dapat bergandingan dgn amu, dan anjang...lagi best..

iina:
hahahha..kertas itu. dia tak sempat pikir gamaknya..

tasekM said...

tetiba pulak teringat MASKARA. bila kita nk lepak sesama lagi nih..?




.

sinaganaga said...

He he. Cikgu Den - jom teh tarik!

Cikgooden said...

Tasek:
Ok, ja..kalau ada rezek..MASKARA, tanya naga kat bawah tu...


Naga:
jom, lu pekena sana, gua pekena sini, set time...hahahah.

ashley said...

Sungguh mencaca budak deen ini.