Jom...

Monday, February 8, 2010

Cerah Gelap Cerah Gelap....


*

Hari ini, jam 3, saya berkesempatan menghantar anak ke sekolah agama di sebelah petangnya. Kekadang, saya tak sempat. Mungkin saya berada di kariah yang satu lagi, atau jika tidak disana pun, mungkin saya tak sempat nak hantar mereka ini kerana menyelesaikan hal duniawi yang tidak kurang pentingnya.

Terserempak dengan kawan. Lalu ditegurnya saya.

"Hang tak habis belajaq lagi..?'.

Tanya dia sambil duduk atas motor yang tidak dimatikan enjinnya. Juga menghantar anak ke sekolah agama. Cuma saya musykil, kenapa dia berkain pelikat ketika menghantar anaknya petang-petang begini.

"Ada setahun lagi..ujung tahun ni habis la kut."..Jawab saya. Pada masa yang sama saya menghulur duit belanja untuk kakak dan adik. Sorang seringgit buat makan-makan di kantin waktu rehat nanti. cukup seringgit.

"Tak lama lae..gelap cerah, gelap cerah....habih lae..". kata dia. Terus belah!

Tanpa sempat saya nak jawab, dia dah pergi dengan motor. EX-5 warna biru tuanya,.. Ya!..dia berkain pelikat di waktu panas jam 3 petang.
.
.
.
.
.
.
.
.

.

Tak sempat nak melontarkan dialog balas. Jika sempat nak jugak saya jawab.....

amboiii..amboiii....senangnyaaaa cakap...haih!


*

15 comments:

iina said...

biasalah org yg xsambung belajar rasa cam lama.. dan rasa belajar itu mudah sangat.. tapi yang sedang belajar dan mengharunginya jek yang tahu.. takpe.. saya nie takde gelap cerah dah.. panas sejuk dah bertahun silih berganti.. kdgkala sejuk sepanjang tahun jek hehehe.. InsyAllah cikgu jgn give up ok ;)

xiiinam said...

Tarik je kain pelikatnya tu...

ZulDeanz said...

tak fahamlaa cikgu...

lukmanw@gmail.com said...

Version satu lagi -

pejam-celek, pejam-celek.

Lukmanw

twinkle said...

one more version:-

dok g maghi g maghi tepeng-bangi-tepeng...

julietchun said...

tengah hari tak buleh pakai kain pelikat ke? ehehehehe.

ashley said...

wei DENG, apa kesalahan kawan tu pakai kain pelikat tengah tengah hari?
lapangggg..
kan panas la ni?
ha ha ha
.
.
apa pun aku syok tengok my hubby dok koner kiri kanan buat assignment ngan presentation..
.
.
rasa macam betui betui sebok!
haha

tasekM said...

aku pun nk kata benda yg sama. apa masalah hang dgn kain pelikat dia tu den...? he he.



.

Mak Su said...

kain pelikat di tengahari, nak gi mandi kot , oops!

Cikgooden (Selumbar Emas). said...

IIna: Aku hampir Give up...siyes.

CkLah: amboooo hang!....kijam la..tarek kin org tgh2 panas..hahaha

Zul:...toksah ambek paham la...hehe


Lukman:..Ya la.....sengsara woo no?..

T=Winkle: Hahahahah..sokmo gitu di..


JulietChun: aku konfius...

Ashley: Heran, balik sekolah pakai kheng pelekat....tak dan nak sarung seluar, anak ajak pi sekolah agama..aku agak la..la...hahahahah

Tasek:..tadak pa pa..haih..hehhe.

Maksu: Panas kut maksu no?.hahhaa

KiLaT said...

warghh.. din crushier dah jadik cikgu. gua peminat palayakat cotton. tarak punca!! pelikat ni simbol senang. senang pakai... senang nak londeh. lu buat master kat mana??

Cikgooden (Selumbar Emas). said...

warghhh...KILATTTT...my best friend ever....aku skang di UKM bro....lu dimana skang?..

Tiniedia said...

Betul tue cikgu, gelap cerah gelap cerah habis ler..saya pun tak terasa dah 3 tahun jadi students PT nih..dah nak habis lagi 2 bulan..yahoooo, tapi rasa cam baru semalam register kat dewan sri budiman..hohoho..good luck cikgu..

KAKTINY said...

tinggai tak berapa bulan ja lagi.. hang jgn nak ngada-ngada give up give up semua nih..

aku buleh, hang pon buleh k.. tu kan slogan Malaysia Buleh.. kahkahkah..

dah.. jgn nk pikiaq tak buleh ka, gelap cerah ka.. sejuk geding ka..

yang penting... time pi kelas, hang pi.. time buat assignment, hang buat, time present, hang present.. jgn pikiaq susah senang.. REDAH JER.. lama-lama habis gak..

dh grad esok.. hang plak kata kat orang lain, especially anak2 murid hang..
"ALAH.. REDAH JE.. BULEH TUH.. NANTI2 HABIS GAK!!!"..
(tu ayat aku kat hang.. kihkihkih)

Cikgooden (Selumbar Emas). said...

Tiniedia:...dewan Budiman?...cam dewan Fakulti Pendidikan..gih gih gih...

Kaktiny:..mmg betul.....TQ...