Jom...

Sunday, October 25, 2009

Nostalgia : Rock dan aku...

Bila sebut muzik rock, aku teringat zaman-zaman muda dulu...hahahahah Nostalgia bro. Nak nak, bila aku belek2 blog sahabat aku ni. Anjang. Ada dia bubuh gambar masa jamming di Kamsis D dulu.

Dah lama jugak aku ni mula main muzik rupanya. Tapi aku dah stop bab muzik-muzik moden ni...Aku kosentret ke tradisional...Gendang silat..Serupa macam aku ni semua nak tibai buat.

Seingat aku, mula aku kenal-kenal dengan rock ni...masa sekolah aorob dulu. Zaman tu, grup search dah keluar dengan first album..Cinta buatan malaysia. Betul la cakap ko, anjang....kumpulan ni memang cukup mempengaruhi budak-budak sekolah masa tu.

Cuma sebelum tu, aku dah terpengaruh dengan grup Sweet Charity. Kata kawan aku..kumpulan security...hahahahahah.....Ramli sarip dengan sora serak-serak tertelan ekor cicak tu cukup memberi kesan. Lagu teratai.....Batu... ntah banyak lagi.

Yang aku ingat lagu Tajam-tajam tu...Dengan lagu ini juga aku mula bermain gitar dengan cord dalam. Dulu main dengan cord luar...Rasa bodo ja...Bila kenal cord dalam..rasa macam terer . Bangga gila. Pada hal sama ja....selang dua fret..susunan cordnya sama ja...cuma bila pegang gitar main cord pacak....rasa bangga. Campur berlagak la skit. Boleh berlagak dengan kawan-kawan yang masa tu baru nak kenal cord A minor, D minor, G, F, E minor..pastu tu, turun A minor balik..hahahah... balik-balik ulang yang tu ja...tak kira apa lagu...macam aku jugak mula-mula tu...

( nizam: spell cord tu betul ka?..atau code..atau chord...atau kod ja.)

Zaman tu, bab dressing jangan cakap la.....flunce search, dengan seluar ketat, warna warni lagi....hijau ada, merah ada, kuning pun ada. Nasib baik golongan istana dah tak kesah rakyat jelata memakai baju kuning berbanding zaman dulu dulu... Bahkan warna pink pun ada jugak aku pernah tengok..hahahaha...Masa tu kalau cakap pada mamat rock tu, warna pink untuk golongan Gay, mahu dia bakar ja seluar tu...Tapi tak kira sangat. Asalkan nampak macam rock, pakai ja....

Teringat kawan aku, curi skarf mak dia...semata-mata nak ikat di peha. Istilah-istilah mat rock cintan, rock leleh cukup popular. Cuma aku heran masa tu, pakaian gila ganas..rambut gila mengerbang sampai susah nak kenal mana mamat, mana minah.. Mana jantan, mana betina. Tapi bila jamming dalam studio..lagunya...meleleh gila.....lagu cinta ..hahaha.

Betul cakap ko anjang, zaman tu kumpulan gersang memang dapat gelaran. Kumpulan telur terbang. Aku heran, asal dia buat konsert ja...tak kira di mana, telur mesti melayang naik stage. Ada sekali aku dengar cerita masa zaman tu,,di Funfair Taiping...kejadian macam ni ada juga berlaku. Gigih sungguh orang yang sanggup bayar tiket funfair semata nak baling telur ke Man Bai....


gambar masa di Teknik penang....masa iring mak, bapak, cikgu-cikgu makan masa mesyuarat PIBG...
Aziman (lead gitar).., din (Drum)..Mi.(bass)...ada mamat pakai tai londeh (pesen tu..) pakai baju pengakap tu.. er..er..tukang tarik langsir...bukan pemuzik...

gambar ni aku cilok dari blog anjang.....badan ko masa ni saiz L ja njang....hahahahahah. Sekarang aku tak tahu la berapa L nyer dah...(gurau njang...gurau,..)
Aku lupa sungguh nama mamat yg duduk belakang aku...Faris , anjang...mungkin korang ingat...dia tak main apa masa tu..tapi dia naik jugak ke stage..hahahah...support member punya pasal..

11 comments:

Mr PenyuBiru said...

teringat citer Rock arahan mamat khalid tu.agak²nya camtu la korang yer.hihi

Nizam.Ariff said...

Aku pun tak pasti, aku tau sebut je..chord kut... hahaha.

AKu boleh pakai kod pacak dalam form 1, sebab jari aku dah panjang sikit dari lebar neck.

anjang said...

Aku lupa nama mamat tu, nama dia pelik sikit, tapi aku pernah main gitar dengan dia dan jemry masa jamuan anak pahang kat hotel hilton.

Betul tu din dulu saiz L sekarang XL pun tak celuih, pinggang dulu 34 la ni aku tak pernah sukat, asyik naik je , kecewa.

Zaman rock kapak memang best. Sampai la ni lagu-lagu dia maish evergreen. Minggu geng kampong ajak jammimg, aku sibuk. Mungkin cuti sekolah nak hayun sekali, gian wo lama tak pi jamming.

Mr. penyu biru. Mamat khalid pernah singgah kat blog aku katanya akan ada sambungan rock 2, sentiasa aku menantikan.

Dalam cerita rock memang banyak nostalgia lama terimbau, terutamanya pakai seluar ketat guna plastik

ashley said...

Deen,
kami dulu tengok kengkawan pakai seluag pesen rock ni
PUNYA LA KETAT..
nak melangkah jalan pun tersiksa!!

rizwan said...

zaman dulu budak budak rock mesti pakai kasut aliph ...

KAKTINY said...

perghh... cikgooden.. rock jiwang kapak.. layanzzz... kehkehkeh

wakara said...

rock rock rock..
ketuk drum sampai tercabut piring terbang.huhu.

sf said...

wooo hang rock jugak ka dulu ... hehehe wlcome to the club ... bro, hang pakai seluar ketat ka seuar bokat?

Cikgooden (Selumbar Emas). said...

mr.Penyu:
betul...mamat khalid..pencerita yg baik...


Nizam:
kod pacak mmg nampak brutal bro..hahah

anjang:
ya ..aku sungguh2 lupa..tapi friendly..budak sabah ka?..

kak Hida:
rock..masa tu..lagi katat lagi rock..hahahahah..

rizwan:
kasut aliph...wana merah...sluar kuning..baju loudness..hahahah

Kaktiny:
rock..kak..rock..layannnn...

jonis mana...jonis.

wakara:
aku tak buleh lupa bab pring jatuh...masa tu mat katong ada kae?..lupa pulak..

Sf:
aku ada selai sluar boycut tu..hahahahahhfluece deep purple...bila nak jamming gendang bro?..asek tak jadi ja..

Anonymous said...

hari ini kau datang riang...tersenyum buat ku senang.....

ha..ha..ha.. rock lagu jawa.....satu lagi lagu aku tak hingat.....Lagu TUHANKU...kot..

aku ada simpan lagi gambar ni din...Kenangan tu....

dari tepi jemry, din, xxx, awie, samad, faris, anjang.....

xiiinam said...

Siapa sombong?




















He..he..he...
ckLah pamalulah....