Jom...

Saturday, July 10, 2010

first time keluar akuarium...

Dah lama gambar ni terperuk dalam folder foto. Tidak diusik semenjak pulang dari bandung. Ini kali pertama aku keluar negara. Berbanding kawan-kawan yang lain sudah menjejak kaki merata dunia. Beijing, Perth, Melbourne...malah Cape Town.

Aku?..mmmm...jika saja saja nak pergi tak terpergi nya aku. Kebetulan dapat pelawaan penyelia untuk bentang paper..hantam saja. Sebetulnya, aku dah hilang semangat ketika nak pergi. Semua gara-gara barainya perancangan awal seperti yang dimaklumkan.

Dalam jiwa tak berapa nak molek, aku gagahi juga. Kata orang, nasib orang hanya tuhan yang tahu. Kekadang, rezeki orang bergolek di depan mata, tanpa perlu berusaha. Sedangkan kita, bertungkus lumus, jangan kan rezeki yang datang, malah petaka yang tiba..........Kesekian kali, Aku masih bersyukur dengan rezeki dan ujian yang diterima.....


Brader Ahmad...Phd student...pergi bawak Family....Sama seperti dalam plan aku. Hendak membawa kedua puteri aku bersama. Tapi tak kesampaian....

Bersama Irwan dan kak apa nama la tah...lupa..(nanti bila aku ingat,aku taip balik..malas nak tunggu lama-lama..pasni aku nak publish post dah)
Sampai di Pintu ketibaan Airport Bandung...lagi skali aku lupa...Apa ke nama ntah Lapangan terbang ni...Malam weii......malam.....Aku sampai malam...naik flight malam...

Di Sambut pihak urusetia...di sana dipanggil Panitia..Ya pihak Panitia Seminar...Dengan bas, kami dibawa ke Hotel Penginapan....dan terus ZZZZZZZZZ.......

Besoknya, kami diiring ke tempat seminar. Universitas Pendidikan Indonesia, Bandung. Hujan turun renyai-renyai...Sempat jugak berbual dengan urusetia yang mengiringi kami. Bertanya serba sedikit tentang bandung. Banyak yang diberitahu....cuaca, geografi, makanan, orang...tapi kan, bila sudah ramah, topik perbincangan menjadi semakin luas. Hingga lajak ke topik Dangdut....masajjjjjj..disko dan goyang gerudi Inul...hahahhaha.......


Rehat selepas keynote speaker....Jamuan ala kadar.....tapi kek dia sedap....masa balik, aku angkat dua tiga peket sebagai ole-ole....




Bila rehat tengah hari, kami dijamu dengan nasi.....Tak terbayang langsung bagaimana cara jamuan yang disediakan. Seperti kebiasaan kita di Malaysia, makan secara buffet...Tetapi di sana makanan disediakan di dalam kotak.

Ada tertera nama nasi yang disediakan syarikat Catering....Lupa nama syarikat tu..Dalarouske menda ntah...Tak kesah la apa nama pun, cuma aku tertarik dengan nama-nama nasi dia. Tersentak bila silap baca, "Nasi Liwat"..hahahahahaha..

Student.....mmmm...ini lah student bakal pendidik sekolah iIdonesia...Difahamkan, Universiti ini mengeluarkan guru-guru yang bakal mengajar di sekolah-sekolah seluruh Indonesia...!

Pembentangan paper aku.....Bila tengok list, Mak Aii..nama aku first. Bermakna, gelanggang aku yang kena sepuh dulu....Mana tahan beb....

Pertama kali membentang kertas seminar. Menggigil jugak...Cuma aku bernasib baik sebab pembentangan dibuat secara grup. Sekurang-kurangnya, secara psikologi gigil itu teragih sama rata dengan ahli grup yang lain..hahahaha...kurang lah sikit tekanan.

Aku belasah ja..................apa la korang tengok tu?.......mmmm gambar blur...tak reti nak ejas setting kamera. Setting dia lari, semenjak semut masuk buat sarang....

Seminar tamat sekitar jam 5 petang....Apa jadi selepas itu.?..Susah aku nak gambarkan melalui perkataan dan ayat....semua aku taip dalam memori aku.......tak boleh nak share, OK!..

Esoknya, kawan aku ajak pergi.............jalan2 sekitar pasarbaru......beli itu, beli ini, tengok itu, tengok ini.....

Cuma yang aku nampak, sekitar pasarbaru ni......kelam kabut. Sesak....Ramai umat...

bila Malam baru nampak pintu bilik hotel....itu pun selepas merenderk sekitar rumah mode, Cihampelas Walk, Dago ...

Sambil diiringi..pemuzik Jalanan....busker ni.....mak aii...lagu yang dibawa...itulah kehidupan mereka>....aku dengar lirik dia....betul-betul merintih....




Sini lah tempat yang buat orang pompuan lupa diri.....beli baju macam kat rumah dah takdak langsung baju nak dipakai.....kalau boleh, dengan rak rak baju pun nak dibawa balik....Aku?...aku rilek ja....ada la sekeping dua yang dibeli..hehehehe...

budak ni....start dari aku keluar kedai...dan sepanjang jalan time aku nak cari barang.....ikutttt ja..bukan dia sorang....ramai lagi budak seusia dia berkeliaran menadah tangan minta duit..Tidak kurang juga yang menjual barang...

budak ni...malu....paling muka bila nak snap gambar...


itulah.......dalam pada itu, sebenarnya aku tak puas berada di bandung....lebih-lebih lagi.....

Banyak tempat yang tak sempat aku pergi.....................


Ketemu lagi....

11 comments:

Twinkle said...

nasi liwat?...nasi liwet laa..hahaha. Bandung memang best..kalau pegi kena bawak duit bekoyan2...kalau tak, macam org kena rasuk gan 'benda halus' mcm ujung pin..menyucuk2 jiwa nak besoping......

ashley said...

wahhhh..cikgooden! Sampai ke Bandung kamu yak!

ckLah said...

Hebat bakal profesor ni.....





***Liwet dalam bahasa Jawa bermaksud 'tanak'.

iina said...

Teringat tahun 2005 kot kitaorg ada buat seminar antarabangsa dengan UPI di kl.. so aku urusetia dan pembentang kertas kerja gak masa tuh.. tapi masa tuh diorg dtg mesia..

kalau ko bwk puan rumah aku rasa sure dah abis borong kain tudung hehehe.. jadilah ko dah penah keluar negara hehehe ;)

sf said...

Senyap-senyap jauh dah kau berjalan yop!
apa cerita dan perkembangan gendang la ni?

Yunus Badawi said...

Kenapa tak bagi tahu nak ke Bandung? Boleh aku tumpang.

Aku setakat makan mee bandung aje tadi huhuhu

Cikgooden (Selumbar Emas). said...

Twinkle:
Itu gua silap baca, beb. Rupanya nasi liwet....tapi bau-bauan sup disana, amat mengundang rasa nak muntah....ntah!

Ashley:
Dah sampai dah kak....tapi bulan lepas...


CkLah:
terima Kasih, kakak ku....iya ka?..baru aku tahu...tapi nasi tu rasa tak sedap di tekak aku la kak...



Ina:.
Iya....tapi best gak sana...cuma kalu pompuan pergi...jd meroyan...


Serunai Fakir:
hehehehe....terpaksa join bro....kena present paper..kalu dak, tak grad aku..
gendang?..tadak perkembangan...ada perkuncupan jaaa...


YB:
ko bila bila masa buleh pergi haih.....duit banyak, buat apa simpan..hihihihihi...

anjang said...

ni dah tahap profesor ni, bentang paper bro keep it up

Cikgooden (Selumbar Emas). said...

anjang:
profeesor menda....terpaksa..kalu tak, tak grad aku...

tasekM said...

ketaq tak den...?


.

AloyCaricature said...

sekali updated - penuh!aku tgk gambar je..