Jom...

Sunday, February 27, 2011

Kelam kabut...

Kalian pernah rasa kelam kabut..kelam kabut maksud aku, segala kerja nak kena siap cepat.
tapi masa tak berapa nak cukup..

korang pernah?

aku pernah.

dan,

sekarang ini, segala macam mak nenek benda nak dibuat. Dengan hal sekolah. Game budak budak bola, rumah aku, gigi aku, kereta aku, pasu bunga pecah tak berganti, anak-anak, bini-bini..
ohhh....semua nak pikir..

izin aku fikir sekejap.

malam esok aku cerita satu persatu..

Monday, February 21, 2011

paklong 2

Kata Maher Zain, Insya Allah...

Kata Anuar Zain, Aku lah lelaki yang selaluuuuuuu, uuuuu, uu...

Kata Paklong Haji Zain.."mu bila nak pegi rumah paklong?"


Kata aku.......Bila bila lae...

Sunday, February 20, 2011

paklong...


Saudara paklong yang saya hormati,

saya harap dan sentiasa mendoakan agar paklong sihat-sihat sejahtera.

Izinkan saya buat satu pertanyaan.


"Bila nak siap?.Tak larat nak berulang alik jauh dahhhh...."

Thursday, February 17, 2011

FUCK!!!

Hari ini aku dapat satu perkara cenderung-cenderung ke Motivasi.....


Dikhabarkan kepada aku, oleh seorang sahabat baharu aku. Katanya, jika ingin kerja bagus, kita perlu FUCK!!!.

What the hell?>...


F = Fokus
U = Untuk
C = Cemerlang
K = Kerja..


kih kih kih...

Sunday, February 6, 2011

tadak kerja..


Ini gambar aku cuba buat semalam..Dah lama tak melukis.....cuba-cuba mengkartunkan Datuk Mahamud Abdul...yang selalunya, jika kita mengikuti musabaqah alQuran peringkat antarabangsa, pasti nampak muka dia.

Selalunya jadi Mc bersama-sama Mahathir Lokman (bahasa Perancis)..seghok seghik seghokh seghihhh..

Nak jadi cerita, tadi, kakak dah menTouch-up gambar itu. Di tambahnya Ahmad dan mengcokelatkan bibir Datuk ini..hahahahahah...

Bila di tanya kenapa?

Saja...tadak kerja.


Ini lah akibat cuti lama sangat...Mujur esok dah bukak sekolah. Tak lah serupa tongkang pecah rumah aku ni..


Selamat belajar, anak-anakkku.. Paru-paru aku....(NurulKhairina dan Nurul Izzah)...


*

Friday, February 4, 2011

Petua ilmiah daripada jantan budiman...

Korang pernah rasa tension akibat singki tersumbat?

Ya!!..aku pernah. Dah dua hari singki rumah aku tersumbat. Air yang mengalir keluar, slow nak mampus. Ibarat banjir di musim hujan. Lambat benar nak surutnya. Tapi tadi aku menjadi lapang dada. Masalah singki tersumbat selesai...

Selalunya dapur menjadi kawasan puak-puak bini. Selalunya juga, puak laki jarang di beri peluang untuk campur tangan dalam hal hal perdapuran. Segala susun atur, deko, peralatan, dan hal ehwal dapur di tangan mereka. Tapi.....bila singki tersumbat, puak laki la kena tala. Kena setel....(tak pulak nak setel sendiri..hahahaha)

Seperti golongan puak laki yang lain, aku tidak terkecuali. Kena jugak setel masalah itu.

Tapi aku ada satu petua. Kata orang, untuk melancarkan semula air di singki yang tersumbat, perlu jirus dengan air panas. Aku dah buat. Selalunya berjaya. Tapi kali ini tak berjaya pulak. Air memang keluar. Tapi slow serupa kencing bewak. Lamaaaaaaaaa baru habis.

Ada seorang sahabat aku bagi satu lagi petua. Katanya, sebelum dijirus dengan air panas, perlu diletakkan garam. Petua yang dibaginya tidak lengkap aku rasa. Tak pulak dikabornya garam kasar atau garam halus?.

Sudahnya tadi aku dah keliru samada nak guna yang kasar atau halus. Jalan penyelesaian, aku guna yang kasar. Beli sekati tadi. Ok. Berjaya melawaskan saluran singki. (nasib baik ok. Jika tidak aku dah nak beli lagi 5 kati)

Di sini, aku perturunkan cara-cara untuk menyelesaikan masalah puak-puak laki ini.

Bahan yang diperlukan;

Garam kasar sekati
Periuk satu
Air paip
Dapur gas

Cara-cara:
1. panaskan air dalam periuk. Sementara air itu cukup panas, bahagikan garam kasar tadi kepada tiga bahagian.

2. Bila air panas, jirus habis air panas seperiuk tadi. Kali pertama tanpa bubuh garam. Tujuannya untuk memberi kejutan pertama kepada lemak-lemak dan minyak yang menjadi punca kepada kesesakan di saluran singki.

3. Seperti langkah pertama, jerang lagi sekali air seperiuk. Sementara menanti air panas, seeloknya tuang garam tadi, sehingga menutupi lubang singki tadi. Biar nampak membusut pun tak apa.

4. Bila air dah menggelegak, tuang air panas seperiuk itu di atas busutan garam tadi. Bruhhhhh!!!...Biar dia situ.

5. Ulangi langkah pertama tadi...Takung lagi air seperiuk dan panaskan. Ulangi langkah 4, sehingga habis 3 bahagian garam tadi.

6. Setakat ini, sebenarnya saluran singki sudah lancar. Minyak dan lemak garenti cair dan aliran air keluar dari singki laju macam air terjun.

7. Jerang lagi satu periuk air. Dan kali ini diijirus tanpa bergaram. Peringkat ini terpulanglah kepada kalian nak buat ke tak. Tapi, aku buat. Sekadar nak pelepas geram tension. (ikut hati, aku masak lagi air panas..jirus lagi. Tapi dah tak larat nak tunggu air masak..hehehe)


Sekian, entri ilmiah aku..Hahahahaha...(banyak lah kau punya ilmiah)

*

malas nak tulis tajuk....

gua cuti seminggu sempena CNY..


p/s:. entry, ala-ala status fesbuk...